Wandelen in Nederland

De afgelopen jaren heb ik, als het maar even kon, gewandeld op de zondagen. Aanvankelijk ben ik begonnen met de zg. NS dagtochten. Dit zijn wandeltochten die het Wandelplatform en de NS gezamelijk hebben uitgezet en die gemakkelijk te bereizen zijn per trein. Veelal loop je dan van station naar station. Al gauw bleek dat deze NS tochten steeds delen waren van langere tochten, de zogenaamde LAW’s (lange afstand wandelpaden).

Het Trekvogelpad (LAW 2)

Het Trekvogelpad is een zeer afwisselend pad dat loopt van het westen naar het oosten. Je begint in Hoek van Holland en eindigt in Enschede.

img_0123.jpg

-Trekvogelpad: Haaksbergerveen prachtig stukje natuurgebied in de buurt van Enschede-

Het Pieterpad (LAW 9)

De bekendste LAW is natuurlijk het Pieterpad, dat loopt over de ‘ruggegraad’ van Nederland van Pieterburen (Groningen) naar de St. Pietersberg in Zuid Limburg. Tot nu toe heb ik van het Pieterpad een deel gelopen: Vorden- Coevorden in 2005 en 2006. We hebben op de paalkamping vlak over het spoor bij Nijverdal gestaan: mooie plek, in tegenstelling tot het paalkampeerterrein bij Groot Dochteren: pal naast een boerderij en een weg, weinig privacy. Het is zeer afwisselend qua gebied: dicht beboste stukken afgewisseld met open kleinschalig opgezet landschap, veelal glooiend. Hoogtepunt is natuurlijk het gebied van de Sallandse heuvelrug: je waant je hier echt in het buitenland, hoewel het er in het weekend vaak druk is. Over het algemeen zijn de etappes ook prima te bereizen met de trein.

pieterpad-1.jpg

 -Speciale bank voor Pieterpadwandelaars even voor Sleen-

Het Oeverloperpad (LAW 6)

Het eerste deel van het Oeverloperpad loopt van Hoek van Holland naar Leerdam. In de tijd dat we dit traject gelopen hebben waren wij woonachtig in Gouda. Vandaar hebben we steeds getracht een stuk te doen, veelal was het een behoorlijk gepuzzel met bussen om de tocht echt sluitend te krijgen. Daarnaast rijden er op de zondagen al veel minder bussen en heb je in deze streken ook nog eens te maken met de zg. kerkelijke ‘zondagsrust’. Desalniettemin is dit echt wandelen in het laagland van Nederland: open landschappen waar water en het weer (wolkenpartijen!) de sfeer bepalen. Aanvankelijk was ik wat terughoudend over het wandelen in en rond Rotterdam, dat kon niet aantrekkelijk zijn. Dat viel echter zeer mee want de route loopt langs tot dan toe voor mij onbekend mooie gebieden zoals de Rottemeren en het Bergse bos. Een echt voorbeeld van hoe je door wandelen hele andere stukken van een stad ontdekt. Voor mij was Rotterdam altijd een grootschalige stad met veel auto’s en een hoop drukte. Na een heel stuk door Krimpenerwaard en de Alblasserwaard kom je, als je de groene variant aanhoud ook nog langs het wereldberoemde Kinderdijk. 

molen.jpg

 

-Pelgrimspad (Alblasserwaard): de Achtkante molen langs de Ammersche boezem, naarbij Schoonhoven-

Het Veluwe Zwerfpad (Streekpad 16)

Het Veluwe Zwerfpad bestaat uit 357km aan wandelroutes over de Veluwe. Na het voltooien van dit pad kun je met recht zeggen dat je de Veluwe kent ‘als je broekzak’. Goed bezien is dit eigenlijk nooit het geval vanwege het feit dat de verschillen in de seizoenen ervoor zorgen dat het landschap altijd aan verandering onderhevig is.

Hoogtepunten van het Zwerfpad vind ik zelf: de Posbank, een heuvelrug ten oosten van Dieren die praktisch doorloopt tot in Arnhem.

 

 

Advertenties

6 Reacties to “Wandelen in Nederland”

 1. Henrie van Zoggel Says:

  Een inspirerend en persoonlijk wandelblog,
  geniet van het wandelen, groetjes, henrie

 2. Hans Says:

  Hoi Mark,
  heel toevallig ben ik op jouw interessante website/blog gekomen.
  Ik heb op het Vierdaagse Forum gevraagd naar de ervaringen met soldatenkistjes bij het wandelen. Ik zag de afgelopen vierdaagse weer dat die militairen zo lekker wandelen op die dingen. Jij hebt er kennelijk ook ervaring mee en ik zou zo graag willen weten of het verstandig is mijn Meindl A schoenen te vervangen door die kistjes. Trouwens vind jij dat ik in het Zwarte Woud op zo’n wandeling van hotel naar hotel ook op Meindl A schoenen kan lopen, of krijg ik dan weer blauwe tenen? Zou het ook op sandalen kunnen?

  Bij voorbaat dank voor een goed antwoord.
  Hans

  • Mark Says:

   Beste Hans,

   Dank voor je reactie. Er is voor de wandelaar niets zo persoonlijk als schoenen. Mijn ervaring is dat de leest (pasvorm) het belangrijkste uitgangspunt is. Ik heb dikwijls meegemaakt dat tochtgenoten prachtige schoenen hadden uitgekozen waarvan de leest niet bij hun voeten paste en wat resulteerde in drukplekken, blaren, blauwe tenen ect. Mijn advies is daarom als volgt aan het werk te gaan bij de betere buitensportzaak.

   1. Kies een categorie. Baseer de keuze op je wandelervaring (ervaren wandelaars lopen dikwijls op wat lichtere schoenen), de sterkte van je enkels, het klimaat en het gewicht dat je van plan bent mee te nemen. Een middelhoge A of AB schoen zonder Gore-Tex is voor het grootste deel van de (weekend)wandelaars een goede keuze. Koop alleen een zwaardere schoen (BC of C) als je echt en uitsluitend bergwandelingen maakt met puinhellingen ect. anders heb je alleen maar last van de stugge zool.
   2. Ga vervolgens veel schoenen van die categorie passen. Van oudsher hebben de gerenommeerde merken over het algemeen verschillende leesten. Meindl: een wat bredere leest, Hanwag bredere leest met een wat smallere hak, Lowa smallere leesten evenals bv. Scarpa. Let bij het passen op dat de hak goed gefixeerd is en dat er ruimte is bij de tenen. Reken erop dat je voeten opzwellen na verloop van de wandeldag!
   3. Zaken als waterdichtheid, materiaal en kleur zijn in feite bijzaken.
   4. En niet te onderschatten: koop goede wandelsokken die geschikt zijn voor de tocht die jij gaat maken.

   Met betrekking op je vraag over de kistjes: let dus vooral op de leest. Kistjes zijn vanzelfsprekend gemaakt voor gebruik in het leger: bv. waden door moerassig, zompig of besneeuwd terrein zonder natte voeten te krijgen. In de zomer zijn ze vaak te heet en helemaal als je in licht terrein loopt.
   Met betrekking tot sandalen: er worden steeds betere wandelsandalen gemaakt. Persoonlijk gebruik ik ze nooit voor echte wandelingen vooral vanwege het feit dat er niets irritanter is dan steentjes, zand, takjes tussen de sandaal en je voet te krijgen. Ze zijn super te gebruiken als je eenmaal bent aangekomen bij je bestemming.

   Hou er rekening mee dat schoenen essentieel zijn voor de wandelaar en ga daarom ook niet over een nacht ijs.

   Succes ermee en ik ben benieuwd naar je ervaringen!

   Met wandelgroet,
   Mark de Goede

 3. Roland Says:

  Interessant weblog voor de lange afstandswandelaar. Ik ben zelf meer van de korte wandeltochten.

  Veel wandelplezier,

  Roland

 4. Marlisa Says:

  Gaaf! Ik ben van plan om deze zomer naar Morgins te gaan. Daar kan je best mooi wandelen: https://chezjan.com/nl/wandelroutes-in-zwitserland-en-frankrijk/ Hebben jullie ervaring met één van deze routes?

  Groeten,

  Marlisa

  • Mark Says:

   Dag Marlisa,

   Waarschijnlijk ben je al terug als je dit bericht leest…
   Mooi gebied! Ik heb, zoals je wellicht op mijn Wandelblog hebt kunnen zien, een tijdje terug een wandeltrektocht gemaakt met de tent daar in de buurt: Tour du Saint Bernard: La Fouly- Col du Saint Bernard- Lacs de Fenetre. Geweldige uitzichten! Reken wel op flinke hoogteverschillen en let op de weerberichten.

   Leuk om je ervaringen te horen!

   Groet,
   Mark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: